Mütəxəssislər qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən tərəvəzləri açıqlayıb.
Uvertura.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, yüksək qan təzyiqi ürək xəstəliyi və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Buna görə də düzgün qidalanmaq çox vacibdir.
Kartofda əhəmiyyətli miqdarda kalium var. Bişmiş kartofun orta ölçüsü təxminən 13 mq kalium ehtiva edir. Bəzi tədqiqatlar həmçinin antosiyaninlərlə qırmızı kartofun arterial sərtliyi azaltmağa və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini bildirir.
Pomidor qan təzyiqini normallaşdırmağa və ürək sağlamlığını qorumağa kömək edən əsas qida maddələri olan kalium və likopenlə zəngindir. Pomidordan hazırlanan qidalar hətta çiy pomidordan daha çox faydalı antioksidant ehtiva edir.
Çuğundur və göyərti nitratlarla zəngindir, qan damarlarını rahatlamağa kömək edir və qan təzyiqini yaxşılaşdıra bilər. Çuğundur həmçinin kalium, lif, folat, manqan, C vitamini və dəmir kimi qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən digər faydalı qidaları da ehtiva edir.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər qan damarlarını genişləndirən və qan dövranını yaxşılaşdıran qida nitratları ilə zəngindir. Bəzi araşdırmalar gündə ən azı bir stəkan yaşıl yarpaqlı tərəvəz yemək qan təzyiqini aşağı salmağa və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini vurğulayır.
Balqabaq çoxlu kalium ehtiva edir. Yalnız bir stəkan balqabağın gündəlik kalium dəyərinin təxminən 8% -ni ehtiva edir və həmçinin A vitamini, lif və C vitamini kimi vacib qidaları təmin edir.